Lettstekt kål – sørstatsbitt

Denne oppskriften på min lettstekt kål er en deilig annerledes måte å servere en av favorittgrønnsakene mine på. Høytemperatursteken får frem en god smak og gir deg sprø kanter som familien min elsker!

Enkel stekt kål på et fat

Kål må være en av mine favorittgrønnsaker. Enten det er stekt, kokt, sautert eller til og med rå i ting som coleslaw, har det bare alltid vært en grønnsak jeg virkelig liker.

Og vi likte virkelig smaken av stekte grønnsaker som mine brente grønne bønner og rosenkål, så det var bare fornuftig å prøve å steke litt kål også.

Enkel stekt kål på folie

Og dere vet at jeg er en stor fan av å tilføre smak ved hvert trinn og på alle mulige måter, så mens mange oppskrifter krevde olivenolje, byttet jeg det ut med litt flytende gull – baconfett.

Misforstå meg rett, det er superlekkert med olivenoljen, men baconfettet gir kålen den røyksmaken som jeg elsker. Kan du bruke olivenolje? Absolutt! Er baconfett bedre? Det er det sikkert.

Enkel stekt kål på folie

Så hva er baconfett og hvordan oppbevarer jeg det?

Enkelt sagt er baconfett det gjengitte fettet som blir igjen når man tilbereder tradisjonell svinekjøtt. Det er en fin måte å sette smak på en rekke ting – spesielt grønnsaker. Jeg lager til og med en salatdressing av det.

Når den er avkjølt, men fortsatt flytende, siler jeg den ganske enkelt gjennom et kaffefilter eller nettingsil rett inn i en lukkbar beholder eller krukke. Siling av den får kjøttrester ut, noe som kan føre til at den harskner raskere.

Og selv om du sannsynligvis husker at moren din eller bestemoren din holdt den rett på benken, er det virkelig bedre fra et matsikkerhetssynspunkt å oppbevare den i kjøleskapet eller fryseren. Den holder seg stort sett uendelig i fryseren – det er der jeg oppbevarer min. Den holder seg i kjøleskapet, når den er ordentlig silt, i opptil et år.

Stekt kål på et fat

Da jeg satte sammen denne oppskriften, valgte jeg å bruke hele kålhodet for ikke å ha rester av råkål. Det gjør ganske mye og krever to bakeplater. Med alt det sagt, skalerer denne oppskriften perfekt ned. Et halvt kålhode fungerer like bra. Jeg gir dere alle alternativer. 😄

Når det gjelder å skjære kålen, trimmer jeg helst av bunnen av stilken, men lar kjernen i kålen være intakt. Det hjelper å holde det hele sammen.

Og siden jeg nevnte å holde sammen… Mange oppskrifter der ute krever at du snur kålen halvveis i koketiden. Jeg syntes dette var ganske problematisk. Alt faller fra hverandre – selv når du holder kjernen intakt. Det smaker fortsatt deilig, men ser bare litt rotete ut når det faller fra hverandre. Gjør det gjerne uansett.

Dere nyter!

Oppskriftskort

Enkel stekt kål

Notater

Denne oppskriften kan enkelt halveres – med kun 1/2 kålhode og en stekepanne.
Mange oppskrifter krever at du snur kålen omtrent halvveis i koketiden, men jeg har aldri hatt mye hell med det. Det faller bare alltid fra hverandre.
Enkel stekt kål - bilde for Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *